
Prof. dr hab. Michał Jank
Instytut Medycyny Weterynaryjnej SGGW
Prof. dr hab. Michał Jank jest pracownikiem Instytutu Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Specjalizuje się w dietetyce weterynaryjnej zwierząt towarzyszących. Prowadzi zajęcia dla studentów medycyny weterynaryjnej oraz lekarzy weterynarii — uczestników kongresów i konferencji weterynaryjnych, a także specjalizacyjnego studium podyplomowego „Choroby psów i kotów”.
Jest autorem i współautorem kilkudziesięciu publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących żywienia psów i kotów, a także stworzył kilkanaście suplementów pokarmowych dla małych zwierząt dostępnych w Polsce i innych krajach. Od października 2020 roku pełni funkcję Dyrektora ds. Badań i Rozwoju w firmie Vet Planet sp. z o.o.

Dr Joanna Zarzyńska
Instytut Medycyny Weterynaryjnej SGGW
Adiunkt w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
Instytut Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie.
Zainteresowania naukowe: bezpieczeństwo żywności, wpływ produkcji żywności i pasz na zmiany klimatu, alternatywne źródła białka, molekularne mechanizmy nowotworów.
Miłośniczka kynologii, opiekunka psów ras małych i miniaturowych
autorka licznych publikacji z zakresu pielęgnacji i żywienia zwierząt towarzyszących.
Redaktor naczelna magazynów "ZooBranża" oraz "Pies Rasowy".

Dr Agnieszka Kurosad
Doktor nauk weterynaryjnych
Absolwentka Wydział Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu; w 2004 r. uzyskała stopień doktora nauk weterynaryjnych. Przez ok. 20 lat związana z Katedrą Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie prowadziła zajęcia z zakresu Dietetyki klinicznej oraz Żywienia psów i kotów, konsultacje żywieniowe oraz badania nad strawnością i smakowitością karm i diet dla zwierząt.
Od 2020 r. do chwili obecnej pracuje nad rozwojem nowych produktów w dziale Badawczo-Rozwojowym firmy Vet Planet sp. z o.o. (Vet Expert). Członek European Society of Veterinary & Comparative Nutrition ESVCN, współautorka dwóch publikacji książkowych oraz szeregu publikacji naukowych i popularnonaukowych związanych z dietetyką i żywieniem psów i kotów. Doświadczenie kliniczne: dietetyka psów i kotów, diety domowe.

Dr Karolina Hołda
Specjalistka żywienia psów i kotów
Absolwentka Wydziału Nauk o Zwierzętach w SGGW w Warszawie. Odbyła staż doktorski na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej w Ghent University pod opieką Myriam Hesty, DVM, PhD Vet Sci, Dip ECVCN.
Pomysłodawczyni i autorka kursów PRO, przygotowujących do pracy konsultanta żywieniowego. Autorka szeregu publikacji naukowych oraz popularnonaukowych Członkini European Society of Veterinary and Comparative Nutrition oraz kapituły konkursu branży kynologicznej — Top for Dog. Zawodowo związana z rynkiem petfood od 2008 roku.
Stale podnosi swoje kwalifikacje, uczestnicząc w krajowych i międzynarodowych konferencjach. Na bieżąco pogłębia swoją wiedzę, śledząc literaturę naukową z zakresu żywienia psów i kotów. Prywatnie opiekunka Finki — suczki adoptowanej ze schroniska na Paluchu.

Dr hab. Wioletta Biel
Profesor ZUT
Zajmuje się żywieniem i dietetyką zwierząt od wielu lat, jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym na stanowisku profesor uczelni w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Ma swoim dorobku ponad 100 prac i doniesień naukowych,
prowadzi zajęcia dydaktyczne dla studentów S1 i S2 kierunków: biotechnologia, kynologia i zootechnika oraz na studiach podyplomowych, m.in. na „Rehabilitacji Zwierząt” na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, ZUT w Szczecinie, a także na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.
Od kilku lat współorganizuje warsztaty kynologiczne, jest członkiem Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego i redaktorem tematycznym (żywienie zwierząt) czasopisma Animal Science and Genetics.
Kocha wszystkie zwierzęta, ale prywatnie od wielu lat jest wierna rasie foksterier szorstkowłosy. Obecnie opiekuje się suczką Fifi, która na co dzień zapewnia jej dużo ruchu i rozrywki.

Dr Jacek Wilczak
Specjalista w zakresie żywienia
Specjalista w zakresie żywienia, dietoprofilaktyki i dietoterapii schorzeń metabolicznych. Adiunkt Zakładzie Biochemii i Dietetyki Katedry Nauk Fizjologicznych Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Prowadzi zajęcia z zakresu fizjologii, fizjologii żywienia i dietetyki dla studentów kierunków weterynaria, biologia, biotechnologia, zootechnika, bioinżynieria zwierząt.
Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietetyki, dietoprofilaktyki i wykorzystania związków biologicznie czynnych w żywieniu człowieka i zwierząt. Promotor nauki w postępowaniu żywieniowym i dietetycznym. Zwolennik promocji odpowiedzialności i profesjonalizmu w komunikowaniu treści związany z żywieniem i fizjologią zwierząt i człowieka.

Dr Olga Lasek
Specjalistka żywienia zwierząt
Specjalistka żywienia zwierząt, zootechniczka. Pasjonuje się zagadnieniami dotyczącymi żywienia psów i kotów, zwierząt domowych oraz egzotycznych. Na co dzień nauczycielka akademicka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, na stanowisku adiunkta badawczo-dydaktycznego.
Autorka licznych publikacji, rozdziału w podręczniku akademickim "Żywienie psów" oraz książki "PSI BUFET. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa".
Organizatorka i wykładowczyni na cyklicznych Konferencjach Nauka – Praktyce „Szkoła Żywienia Psów” organizowanych w Krakowie od 2018 roku. Od kilkunastu lat współpracuje z firmami i producentami karm oraz dodatków paszowych dla zwierząt domowych. Właścicielka firmy – konsultuje psie i kocie miski – układa plany żywienia, dawki pokarmowe, programy odchudzania i specjalistyczne diety.

Andrzej Kłosiński
Behawiorysta zwierzęcy COAPE, psycholog
Dyrektor Centre of Applied Pet Ethology (COAPE) Polska, wykładowca COAPE Polska i COAPE UK, instruktor na kursach dla trenerów szkolenia psów. Wykształcił ponad 270 polskich behawiorystów i trenerów szkolenia psów. Prowadził seminaria dla hodowców organizowane przez Związek Kynologiczny w Polsce oraz szkolenia dla pracowników i przedstawicieli firm z branży zoologicznej. Prowadził szkolenia dla ponad 300 wolontariuszy, pracowników, kierowników schronisk oraz osób prowadzących domy tymczasowe dla psów i kotów w całej Polsce. Bierze udział w akcjach i programach adopcyjnych (m.in. ambasador ogólnopolskiego programu odpowiedzialnej adopcji Adopciaki). Mieszka pod jednym dachem z trzema adoptowanymi psami i czterema kotami.
Mgr psychologii, absolwent KUL, dyplom 1988. W latach 1989 - 1993 pracował jako psychoterapeuta w Ośrodku Leczenia Nerwic w Krakowie. W latach 1993-95 studia podyplomowe w zakresie zarządzania w Szkole Zdrowia Publicznego CM UJ. W latach 2004-2005 podyplomowe studia w Centre of Applied Pet Ethology w Wielkiej Brytanii. 2005 - dyplom Practical Aspects of Companion Animal Behaviour and Training (COAPE) akredytowany przez National Open College Network of the United Kingdom. Członek COAPE Association of Pet Behaviourists and Trainers, członek Polskiego Towarzystwa Etologicznego.
Pomysłodawca i twórca Serwisu Opieki Nad Zwierzętami PETSITTER.pl, autor licznych publikacji na temat terapii zachowania zwierząt towarzyszących (m.in. Magazyn Weterynaryjny, Weterynaria Po Dyplomie, Weterynaria w Praktyce) oraz książki „Kliker — podstawowe wiadomości na temat treningu z użyciem klikera”.
Współprowadzący program „Klinika zdrowego chomika” w Radio Kraków (2011-2017), ekspert i komentator wydarzeń związanych ze zwierzętami w programach telewizyjnych i radiowych (TVN24, Polsat, TVP1, TVP2, PR Trójka, PR Program 1, RDC).

Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Specjalista żywienia klinicznego
Absolwentka Wydziału Nauk o Zwierzętach — doktoryzowała się na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej w Zakładzie Dietetyki, Katedry Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie (obrona w 2006 roku). Od 20 lat specjalizuje się w żywieniu oraz dietetyce weterynaryjnej psów i kotów. Jako wykładowca zewnętrzny jest regularnym gościem na wydziałach medycyny weterynaryjnej oraz nauk o zwierzętach na uczelniach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu oraz w placówkach prywatnych jak m.in. Ethoplanet. Prowadzi szkolenia również poza granicami Polski. Regularnie bierze udział w weterynaryjnych kongresach krajowych i zagranicznych. Prowadzi też konsultacje z zakresu wsparcia dietetycznego chorych psów i kotów, pomagając w sytuacjach, gdy dieta pierwszej rekomendacji się nie sprawdza.
Jest autorką (i recenzentką) przeszło kilkuset publikacji popularnonaukowych, regularnie publikując w recenzowanych i punktowanych pismach branżowych jak: Magazyn Weterynaryjny i Weterynaria w Praktyce. Jako członek zespołu ekspertów POLKARMA (organizacji reprezentującej FEDIAF w Polsce) oraz Europejskiego Stowarzyszenia Żywienia Weterynaryjnego i Porównawczego (ESVCN) propaguje żywienie zwierząt zgodne z rekomendowanymi przez lekarzy weterynarii normami oraz aktualnym stanem wiedzy. W swojej działalności edukacyjnej skupia się na propagowaniu żywienia zwierząt opartego na wytycznych światowej organizacji zrzeszającej lekarzy weterynarii małych zwierząt - WSAVA, obowiązujących normach prawnych, rekomendacjach branży oraz dowodach naukowych (EBM).
Ma bogate portfolio zawodowe, a od 2010 roku jest związana z Nestle Purina PetCare. Aktywnie wspiera schroniska, organizacje i inicjatywy walczące z bezdomnością zwierząt, działając w projektach w kraju i za granicą (m.in.ze Schroniskiem Lubelskim, w Korabiewicach, Adopciaki.pl). Prywatnie matka, żona i mentorka. Żyje w licznym stadzie przygarniętych zwierząt.

Agnieszka Cholewiak Góralczyk
Konsultant dietetyczny, technik weterynarii
Konsultant dietetyczny w lecznicy SpecVet w Warszawie, prowadzi najtrudniejsze przypadki dietetyczne z całej Polski.
Założycielka Fundacji Surowe Kotki i Psy promującej zdrowe żywienie psów i kotów. Technik weterynarii i behawiorysta COAPE, członek The European Society of Veterinary and Comparative Nutrition (ESVCN).
Autorka dziesiątek artykułów — zarówno dla opiekunów zwierząt, jak i dla specjalistów. Jest autorką trzech książek o żywieniu zwierząt: „Nie dla psa (i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka”, „Psie Smaki. O zbilansowanej diecie dla psów”, „Kocie smaki. O zbilansowanej diecie dla kotów”.